Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Milij Aleksejevitsj Balakirev
Autodidact, was een voorman van Het Machtige Hoopje, voorvechters van de jong-Russische muziek, waarin de westerse romantische compositietechnieken werden vermengd met de volksmuziek. De exuberante Balakirev was onder hen de enige beroepsmusicus (hij dirigeerde de keizerlijke muziekverenigingen en de hofkapel en trad op als pianist).
Hij opende in 1862 samen met Lomakin de Vrije School voor Muziek waarvan hij van 1868 tot 1874 directeur was.
In 1883 werd hij benoemd tot muziekdirecteur van de keizerlijke kapel in St.-Petersburg; deze functie vervulde hij tot 1894.
Balakirev maakte diepgaande studie van de volksmuziek, o.a. in de Kaukasus.
Zijn composities worden gekenmerkt door groot vakmanschap, kleurrijke instrumentatie en subtiele harmoniek. Het bekendst zijn zijn volksliedbewerkingen (liederen en pianomuziek), de symfonische gedichten Tamara en Russia, de ouverture King Lear, een pianosonate en het pianowerk Islamej (1869). Verder componeerde hij twee symfonie├źn, twee pianoconcerten, kamer- en toneelmuziek.
Bron: Klassiekemuziekgids.net

Relevante links

Werken van Milij Aleksejevitsj Balakirev, klik op een werk voor informatie over uitvoeringen:

Ouverture op drie Russische thema's
Russia
Symfonie nr. 2 in d

Andere schrijfwijzen:

  • Milij Alexejewitsch Balakirew

Deze lijst met schrijfwijzen wordt automatisch gegenereerd uit zoektermen en externe concertagenda's en moet het mogelijk maken dat bezoekers die andere schrijfwijzen hanteren via zoekmachines toch deze pagina kunnen vinden.