Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Alexander Borodin (11 november 1833 - 27 februari 1887)
Alexander Borodin was de onwettige zoon van een ouderwordende vorst en een volksmeisje. Hij werd geboren in Sint-Petersburg op 11 november 1833, en gaf reeds vroeg tekenen van een ongewoon veelzijdige aanleg. Veel talenten heeft hij trouwens niet laten verloren gaan: zijn leven lang werkt hij tegelijk als militair arts en professor in de scheikunde, terwijl het componeren hem een ideale afleiding bood. Balakirew hielp hem hierbij op weg, terwijl zijn vrouw Katharina Protopova als begaafde pianiste hem vertrouwd maakte met de Chopin- en Schumann-stijl. In Europa kon hij rekenen op de hoge bescherming van Liszt.
Uiteraard heeft deze uit tijdverdrijf componerende professor-arts minder werken nagelaten dan de eigenlijke componisten uit roeping of om den brode, maar het zijn dan ook stuk voor stuk pareltjes: drie symfonieën, een strijkkwintet, de onvoltooide sprookjesopera "Prins Igor", klaviermuziek en het beroemde orkestwerk "In de Steppen van Centraal Azië" (waarin het verschijnen, voorbijtrekken en verdwijnen van een karavaan muzikaal uitgebeeld wordt). Zijn werken, zijn, net als die van de andere leden van de groep van vijf (Rimski-Korsakov, Moessorgski, Cui, Balakirew en hemzelf), Russisch door ritme, melodie en harmonie.

Borodin sterft plots op 27 februari 1887 tijdens een fuif, terwijl zijn vrouw om gezondheidsredenen afwezig is.
Bron: Componisten.net

Relevante links

Werken van Alexander Borodin, klik op een werk voor informatie over uitvoeringen:

Coeur des Villageois uit "Prins Igor"
In de steppen van Centraal Azië
Ouverture "Prins Igor"
Polowedzer dansen
Symfonie nr. 2
Symfonie nr. 3 "Onvoltooide"

Verwante componisten:

Chopin, Frédéric
Liszt, Franz
Moessorgski, Modest
Rimski-Korsakov, Nikolai
Schumann, Robert

Andere schrijfwijzen:

  • A. Borodin
  • Aleksandr Borodin

Deze lijst met schrijfwijzen wordt automatisch gegenereerd uit zoektermen en externe concertagenda's en moet het mogelijk maken dat bezoekers die andere schrijfwijzen hanteren via zoekmachines toch deze pagina kunnen vinden.