Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Sergej Rachmaninov (1 januari 1873 - 28 maart 1943)
Rachmaninovs vader was een aristocratisch grootgrondbezitter uit Novgorod. Toen Sergej negen was (hij werd geboren op 1 april 1873), had de man alle voorvaderlijke bezittingen reeds verbrast. Zijn ouders scheidden en Sergej volgde zijn moeder naar Leningrad.
Thuis had hij van zijn moeder reeds sinds zijn vier jaar pianoles gehad, en af en toe moest hij zijn zus begeleiden bij liederen van Tschaikowsky. Het onderwijs aan het Conservatorium in Leningrad was in die tijd eerder conservatief en geschaard rond de figuur van Rimski-Korsakov. De jonge Sergej voelde zich niet al te best thuis in dat milieu, en zijn muziekopleiding geraakte in een impasse. Het was zijn inwonende grootmoeder die redding bracht door hem naar het strengere maar frissere bewind van Moskou te sturen, waar de beroemde leraar Sverov de compositieklas leidde, geschaard rond Tschaikovsky. Hij behaalt als negentienjarige het einddiploma met een gouden medaille voor compositie.

Rachmaninov was een uitmuntend concertpianist, dirigent en componist, en zijn werk getuigt van grote passie. Veel korte composities zijn quasi improviserend waardoor hij lange tijd als componist niet de waardering kreeg die hij nu gelukkig wel krijgt. De kracht van zijn muziek ligt niet in een doorwrochte structuur zoals bijvoorbeeld bij tijdgenoot Ravel het geval is, maar in de puurheid van muzikale lijnen.

Zijn Eerste Symfonie werd een mislukking, en lang heeft hij geleden onder de meedogenloze kritiek. Een beroemd psychiater hielp hem door hypnose over zijn neerslachtigheid heen, en dit resulteerde in het prachtige tweede pianoconcerto. Intussen had hij zich een grote reputatie als pianovirtuoos opgebouwd, en trad hij in de hele wereld op met eigen werk, o.m. in Londen en de Verenigde Staten. Overal werd hem aangeboden als dirigent te blijven, maar Rachmaninov was te sterk aan zijn geboortegrond gehecht. De revolutie in 1917 besliste voor hem; hij verbleef voornamelijk nog in Parijs, Zwitserland en Amerika. Heimwee naar Rusland verhinderde hem nog veel te componeren. Hij stierf in Beverly Hills op 28 maart 1943.
Bron: Componisten.net, 2006

Relevante links

Werken van Sergej Rachmaninov, klik op een werk voor informatie over uitvoeringen:

Ave Maria
Concert voor koor
Concert voor piano en orkest nr. 2 in c, opus 18
Concert voor piano en orkest nr. 3 in d, opus 30
Concert voor piano en orkest nr. 4
Dodeneiland
Drie Russische liederen
Liturgie van St. Johannes Chrysostomos
Ne Poy Krasavitsa
Rapsodie op een thema van Paganini, opus 43
Romanze en Scherzo
Suite nr. 2 voor twee piano's, opus 17 (in arrangement van Jeppe Moulijn)
Symfonie nr. 1 in d
Symfonie nr. 2 in e
Symfonie nr. 3 in a, opus 44
Symfonische Dansen nr. 1
Symfonische Dansen nr. 2
Symfonische dansen, opus 45
The Bells
Vocalise, opus 34/14

Verwante componisten:

Rimski-Korsakov, Nikolai

Andere schrijfwijzen:

  • Sergej Rachmaninow
  • Sergei Rachmaninov
  • S. Rachmaninov
  • S.V. Rachmaninov
  • S. Rachmaninoff

Deze lijst met schrijfwijzen wordt automatisch gegenereerd uit zoektermen en externe concertagenda's en moet het mogelijk maken dat bezoekers die andere schrijfwijzen hanteren via zoekmachines toch deze pagina kunnen vinden.