Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Ruud van Eeten (geboren in het jaar 1973)
Na een studie een het Brabants Conservatorium te Tilburg, o.a. theorie der muziek en orkestdirectie, vervolgde Ruud van Eeten zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, alwaar hij tweede fase orkestdirectie studeerde en de titel 'Master of Music' verwierf. Hij sloot deze studie af met een gastdirectie bij het Limburgs Symphonie Orkest. Hij dirigeerde inmiddels een aantal orkesten en ensembles waaronder het 'Nieuw-Ensemble' en ensemble Multifoon i.s.m. het Aurelia saxofoonkwartet. In november 2003 is hij benoemd tot artistiek leider van ensemble Multifoon. Tevens leidde hij de opera 'Dido en Aeneas' op het Brabants Conservatorium. In 2002 won hij de 'Bernard Haitink Prijs, en werd een jaar aangesteld als assistent-dirigent bij het Limburgs Symphonie Orkest. Daarnaast assisteerde hij o.a. Ed Spanjaard, Micha Hamel, Kenneth Montgomery en Jac van Steen, en volgde masterclasses bij Georg Fritsch, Marc Soustrot en Roberto Benzi.

Tijdens het 'Steve Reich' festival in december 2003 was Ruud van Eeten gastdirigent op het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Op het 'Traces of Voices' festival was hij als dirigent actief in een werk van Berio, samen met 'Die Neue Vocalsolisten Stuttgart'. In januari tot maart was hij assistent-dirigent bij de 'Opera National de Lyon' in Frankrijk, tijdens de productie 'Pelléas et Mélisande' van Debussy. Tijdens het 'Holland Festival' in juni 2004 was hij 2e dirigent naast Pascal Rophé bij het Radio Symfonie Orkest, met een werk van Cage. In mei van dit jaar heeft Ruud van Eeten zijn debuut gemaakt als assistent bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest.

Als componist schreef Ruud van Eeten een concerto voor de solotrombonist van het Koninklijk Concertgebouw Orkest, uitgevoerd met het LSO, en componeerde werken voor o.a. orkest 'De Volharding' en het 'Nieuw Trombone Collectief'. In opdracht van de Universiteit van Tilburg schreef hij toneelmuziek voor koor en orkest bij 'The Tempest' van Shakespeare.In januari 2004 ging een nieuw werk van hem in première tijdens het 'Traces of Voices'-festival in Tilburg, geschreven voor het 'Egidius Kwartet' en het 'Prinse Kwartet'. Tijdens dat concert werd aan hem de 'Anjer Muziek Prijs' overhandigd. In december 2004 zal zijn concerto voor bassaxofoon en althobo in première gaan, en op 29 juni 2004 zal in de Laurenskerk te Rotterdam zijn nieuwste stuk voor 6 trombones en orgel voor het eerst worden gespeeld door het Nieuw Trombone Collectief. In juni 2005 zal bij het Limburgs Symphonie Orkest zijn concerto voor het 'Aurelia' en orkest gaan onder leiding van Murry Sidlin, in opdracht van het Fonds van de Scheppende Toonkunst.
Bron: www.ruudvaneeten.com

Relevante links

Werken van Ruud van Eeten, klik op een werk voor informatie over uitvoeringen:

'The Tempest' voor koor en orkest
Concerto voor bassaxofoon en althobo
FIREWORKS
Tromboneconcert 'I-One'

Betrokken bij de volgende concertreeksen (dirigent):

TSSO Ananta: Concerten 'The Tempest'
TSSO Ananta: Tweede Lustrum Concert
TSSO Ananta: Winterconcerten 2005
TSSO Ananta: Zomerconcerten 2005
TSSO Ananta: Winterconcerten 2004
TSSO Ananta: Zomerconcerten 2004
TSSO Ananta: Winterconcerten 2003
WSKOV: November 2004 - Scratch