Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Florian Maier (geboren op 1 januari 1973)
Florian Magnus Maier, geboren 1973 te München, is altijd in verschillende muzikale tradities actief geweest. Nadat hij jarenlang in experimentele Rock- en Metalbands gespeeld had, studeerde hij flamencogitaar bij Paco Peña en klassieke compositie bij Klaas de Vries, Peter-Jan Wagemans en René Uylenhoet aan het Rotterdams Conservatorium.
Laatstgenoemde studie sloot hij in 2001 "cum laude" en met de prijs voor compositie van het Conservatorium af.

Hij volgde cursussen en masterclasses in Spanje, Duitsland, Polen, Nederland en de VS bij o.a. Manolo Sanlucar, Manolo Franco, Paco Serrano, Michael Tröster, Dieter Kreidler, George Crumb, Magnus Lindberg, Michael Gandolfi, Bright Sheng, Osvaldo Golijov, Steven Mackey, Tran-Quang Hai en Kaja Saariaho.

Florian Magnus Maier is meerdere keren genomineerd geweest voor nationale en internationale compositieprijzen zoals de Gaudeamusprijs (2000 and 2001), het Project Jonge Componisten van het Nederlands Balletorkest (2000), Musica Nova, Prag / CZ (2000) en de Matthijs Vermeulen Aanmoedigingsprijs (2001), die hij in 2002 won voor zijn orkeststuk SimyacI.
Hij ontving beurzen van onder andere het beroemde Tanglewood Music Center (2001, 2002) (waar hij in 2002 de Paul Jacobs Memorial Award ontving), de Stichting Gaudeamus (1997), de Wilhelm-Bitter-Stiftung (2000) en van de Stichting Schuurman Schimmel-van Outeren (2001).

Hij werd gekozen om het muzikale logo van Rotterdam 2001 - Culturele Hoofdstad van Europa te schrijven (samen met Lars Skoglund). Ook maakte hij in 2003 zijn debuut als solist in zijn eigen Concert voor Basgitaar, samen met het Orkest de Volharding o.l.v. Jurjen Hempel.

Hij componeerde voor gerenommeerde Nederlandse en internationale artiesten zoals bv. het Doelen Ensemble, het Nieuw Ensemble, Domestica Rotterdam, het Nederlands Balletorkest, het T'ang Quartet, het Rotterdam Philharmonic Brass, het Tanglewood Festival Chorus, de New Fromm Players, Percussive Rotterdam, het Tanglewood Contemporary Music Ensemble, Diangelo Cicilia, Anne Faulborn en Bonnie Hampton.
Zijn composities werden uitgevoerd in heel Nederland, Duitsland, de Verenigde Staten, België, Tsjechië, Curacao, Polen, Rusland, voor het Nederlandse parlement, de Portugese president en de Koningin der Nederlanden. Ze werden uitgezonden op de nationale televisie, het WDR en regelmatig op de Nederlandse nationale radio. Enkele van zijn werken zijn uitgegeven bij MGN / Donemus.

Vele jaren lang werkte hij als begeleider van flamencodansers uit Duitsland, Spanje, Nederland en de VS. In 2001 was hij mede-grondlegger van het multidisciplinaire gezelschap "Quantum Ether".

Florian Magnus Maier werkt momenteel als freelance componist, gitarist en producent in Rotterdam. In de komende seizoenen zijn producties gepland voor het Tanglewood Contemporary Music Ensemble, het Moscow Contemporary Music Ensemble, een kamerconcert voor het November Music Festival 2003 (Den Bosch/Gent/Essen), een concert voor viool en groot orkest alsmede multimediaproducties in samenwerking met het gezelschap Quantum Ether en de choreografen Sascha Engel, Christina Gehrig Binder en Sanja Hasagic.
Bron: NSO, 2003

Relevante links

Werken van Florian Maier, klik op een werk voor informatie over uitvoeringen:

Concert voor trombone en kamerorkest 'Harpyie'
Plutonic