Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Dmitri Borissovitsj Kabalevsky (30 december 1904 - 14 februari 1987)
Dmitri Kabalevsky, Russisch componist, pianist, pedagoog en recensent, werd geboren op 30 december 1904 in St. Petersburg. Zijn eerste oefening had niets te maken met een muzikale carrière. Zijn vader was een wiskundige en werkte voor een Russische verzekeringsmaatschappij. Het was zijn bedoeling zijn zoon ook meester te maken in wiskunde en nationale economie. Kabalevsky ontwikkelde zijn muzikale talent in een vroeg stadium. Hij schreef gedichten en schreef en ontving pianolessen.

In 1918 verhuisde de familie naar Moskou. Hier gaf hij het schrijven nog steeds niet op, en hij had tegelijkertijd pianolessen aan het Scriabin Instituut van Selyanov. In 1922 werd Kabalevsky toegelaten tot het Engelse Socio-National Economic Institute, maar hij ging er niet studeren. Hij dacht er steeds meer over om pianist te worden. Rond deze tijd begon hij ook zijn pedagogische activiteiten, speelde piano onder stille films en was hij pianobegeleider aan de Sriabin en Rubinstein Instituten. Tijdens deze periode begon hij ook met componeren, de eerste werken waren geschreven voor zijn leerlingen.

In 1925 begon hij aan het Moskouse Conservatorium, waar hij compositie studeerde onder Catoire en Miaskovsky, en zijn pianolessen voortzette onder Golbenveyzer.

Zijn compositieleraar Miaskovsky bleek grote invloed op hem te hebben. De eerste composities die bekend werden buiten de grenzen van de voormalige Sovjet-Unië waren de eerste piano sonate, Strijkkwartet nr. 1 en Pianoconcert nr. 1. Kabalevsky's carrière als recensent begon in 1927, met zijn werk bij het ASM-tijdschrift Sovremennaya. Vanaf 1930 werkte hij als redacteur bij de muziekuitgever Muzgiz. In 1932 werd hij assistent professor aan het Moskouse Conservatorium; in 1939 werd hij volledig professor.

De jaren 1932-1941 waren het meest invloedrijk op Kabalevsky's ontwikkeling als componist. De meeste muziek voor toneel en radioproducties schreef hij in deze periode. Kabalevsky kwam in aanraking met het genre van theatermuziek. De opera "Colas Breugnon" is gebaseerd op een thema van Romain Rolland.

In 1952 werd de inmiddels internationaal bekende pedagoog, auteur en componist Secretaris van de Raad van Bestuur van de Sovjet Componisten Unie. Naast toneelwerken en zangcomposities hebben instrumentale werken, met name kamermuziek en pedagogische pianowerken, Kabalevsky's meeste interesse. Zijn overwegend lyrische, uit de volksmuziek stamde muzikale teksten zijn duidelijk beïnvloed door de 19e eeuwse Russische muzikale traditie.

Kabalevsky overleed in 1987.

Relevante links

Werken van Dmitri Kabalevsky, klik op een werk voor informatie over uitvoeringen:

Concert voor cello en orkest nr. 1 in g, opus 49
Concert voor cello en orkest nr. 2 in c, opus 77
Die Komödianten
Ouverture Colas Breugnon

Andere schrijfwijzen:

  • Dmitry Kabalewsky

Deze lijst met schrijfwijzen wordt automatisch gegenereerd uit zoektermen en externe concertagenda's en moet het mogelijk maken dat bezoekers die andere schrijfwijzen hanteren via zoekmachines toch deze pagina kunnen vinden.