Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Alexander Vakoulsky
Alexander Vakoulsky studeerde aan het beroemde conservatorium van St-Petersburg bij Rabinovitsj, Grikurov en Levine en zwaaide cum laude af. De legendarische dirigent Evgeni Mravinsky was van grote invloed op zijn muzikale vorming. In 1975 maakt Vakoulsky zijn succesvolle debuut met La Traviata en geeft concerten met diverse gerenommeerde Russische orkesten. In 1976 verplaatst hij zijn muzikale activiteiten naar Nederland. Hij volgt daar internationale masterclasses voor jonge dirigenten bij Edward Downs en Kyrill Kondrashin en wordt uitgenodigd door Ferdinand Leitner om hem te assisteren in het Opernhaus te Zürich.

Met veel succes dirigeert Vakoulsky Nederlandse ensembles: het Residentie Orkest, Het Noordelijk Filharmonisch Orkest, het Noordhollands Philharmonisch Orkest, het Omroep Orkest, het Limburgs Symfonie Orkest en het Frysk Orkest. Van 1989 tot 1995 is hij chef-dirigent van het Jeugd Orkest Nederland, dat hij in die periode zowel nationaal als internationaal op de artistieke kaart zet. Sinds 1987 is hij chef-dirigent van 'het orkest' in Amsterdam. Vakoulsky werkte met veel gerespecteerde solisten samen, zoals Victor Liberman, Efim Bronfman, Dmitri Ferschtman, Vladimir Orchinikov, Kees Hülsmann, Laura Mikkola, Walter Boeykens, Wibi Soerjadi, Eliane Rodrigues en Miranda van Kralingen. Bijzondere concerten zijn onder meer de massaal bezochte uitvoering van Mozarts Zauberflöte in een steengroeve in Winterswijk en de opening van het Andriessenjaar in 1992 met het Noordhollands Philharmonisch Orkest.

Vakoulsky is gastdirigent van het St. Petersburg Academisch Philharmonisch Orkest, het Staats Academisch Orkest van de Russische Federatie te Moskou, de Philharmonie van Nigni Nougorod - Rusland en van het Finse Turku Philharmonisch Orkest. Van 1995 tot 2000 maakt hij samen met het Staats Academisch Orkest van de Russische Federatie opnamen van de symfonieën van Dvorak en Brahms en werken van Debussy, Ravel en Respighi voor het Golden Music Fund of Radio Russia. Voor zijn verdiensten op muziekgebied ontving Vakoulsky een hoge onderscheiding van de Russische Staat. Behalve in zijn geboorteland Rusland en in Nederland en Finland treedt Vakoulsky op in België, Duitsland, Zwitserland, Engeland, Spanje en Frankrijk. Sinds januari 2004 is hij als vaste gastdirigent aangesteld bij het Staats Symfonie Orkest van Rusland (Moskou).
Bron: Website Alexander Vakoulsky

Relevante links

Verwante componisten:

Brahms, Johannes
Debussy, Claude
Ravel, Maurice
Respighi, Ottorino

Betrokken bij de volgende concertreeksen (dirigent):

Het Orkest: November 2009
Het Orkest: Voorjaar 2009
Het Orkest: Winterconcerten 2008
Het Orkest: Mei 2008
Het Orkest: Zomer 2007
Het Orkest: Voorjaar 2007
Het Orkest: November 2005
Het Orkest: Zomer 2005
Het Orkest: Voorjaar 2005
Het Orkest: November 2004
Het Orkest: Jubileum 2004
Het Orkest: Voorjaar 2004
Het Orkest: Najaar 2003
Het Orkest: 1989-2
Het Orkest: 1987-4