Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Joost Kleppe (geboren op 3 februari 1963)
Joost Kleppe (Amsterdam, 1963) studeerde compositie bij Tristan Keuris (1946-1996) aan het Utrechts conservatorium. In 1990 sloot hij zijn studie af met de Prijs voor Compositie, waarbij zijn liederencyclus Winter speciale vermelding kreeg. Sindsdien werd hij enige malen geselecteerd voor een internationale beurs. Hij studeerde daarmee in Hongarije (Pépinieres pour Jeunes Artistes 1993), Engeland (International Course for Professional Choreograpers and Composers 1996) en Duitsland (Künstlerhäuser Worpswede 1994 en 2000).

Joost Kleppe legt zich vooral toe op het schrijven van vocale muziek. Daarbij vormt poëzie of theater dikwijls het uitgangspunt. Kenmerkend voor zijn muziek is een gevoelige, licht schrijnende lyriek, een intense hartstochtelijkheid, en een inventieve en speelse ritmiek.

Recent werk van de componist is het koorwerk Sinfonia de uma noite inquieta (1997), op tekst van Fernando Pessoa -onlangs uitgevoerd door het Nederlands Kamerkoor-, de in de Nederlandse pers lovend besproken kameropera De Tweede Reis (1998) – op tekst van Jacob Israel de Haan- , Psyche (2002), een fluitsolo voor Eleonore Pameijer, Más Allá (naar Luis Cernuda,2002) voor koor, orgel en strijkers en Lumen (2004) voor groot koor en orkest. Voor het theater schreef Joost Kleppe Leven in Hel, de operette (2001) -waarin o.a. Annet Malherbe en Porgy Franssen- op tekst van Ramsey Nasr.

In 2006 ging van Joost Kleppe de opera Sneeuwwit in première, gebaseerd op het boek Zwart als Inkt van Wim Hofman. Deze voorstelling met Loes Luca en Paul R. Kooy, in regie van Pieter Kramer. De pers schreef hierover: 'Combinatie Loes Luca en Paul Kooy staat als een huis.' 'Inktzwart sprookje en opera tegelijk.' 'Prachtige muziek onderstreept duistere ondertonen.'

Het werk van Joost Kleppe wordt uitgegeven bij Donemus, Amsterdam, en bij Ascolta, Houten.
Bron: Website Joost Kleppe, 2009

Relevante links

Werken van Joost Kleppe, klik op een werk voor informatie over uitvoeringen:

Eskapade
Lumen
Songs of Experience

Andere schrijfwijzen:

  • J. Kleppe

Deze lijst met schrijfwijzen wordt automatisch gegenereerd uit zoektermen en externe concertagenda's en moet het mogelijk maken dat bezoekers die andere schrijfwijzen hanteren via zoekmachines toch deze pagina kunnen vinden.