Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Alphons Diepenbrock (2 september 1862 - 5 april 1921)
Alphons Diepenbrock werd op 2 september 1862 te Amsterdam geboren en overleed daar op 5 april 1921. Als kind kreeg Diepenbrock piano- en vioollessen, later nam hij ook zangles. Hij studeerde Klassieke Letteren aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde in 1888 op een proefschrift over het leven van Seneca.

Gedurende enige jaren was hij leraar klassieke talen aan het Gymnasium te 's Hertogenbosch. In 1894 keerde hij terug naar Amsterdam om zich geheel aan het componeren te wijden. Om in zijn onderhoud te kunnen voorzien gaf hij privé-lessen in klassieke talen.

Diepenbrocks opstellen over muziek en andere onderwerpen zijn uitgegeven in de bundel Ommegangen. In 1996 vormde de politieke stellingname van Diepenbrock het uitgangspunt van de Jan van Gilselezing, die werd uitgesproken door Jan Bank (uitg. CNM, 1996).

Als componist was hij vrijwel autodidact. Zijn oeuvre bevat meer dan 150 composities waaronder 150 liederen (waarvan de meeste ook in een orkestversie), symfonische liederen voor orkest met solostem, a cappella werken, koorwerken met orgel en orkestbegeleiding (met het grandioze Te Deum als hoogtepunt), toneelmuziek bij Marsyas (B.Verhagen), Faust (J. von Goethe), Gijsbrecht van Aemstel (J. van den Vondel), De Vogels (Aristophanes) en Elektra (Sophocles), een Hymne voor viool en piano of orkest en Avondschemer voor piano.
Bron: MuziekGroep Nederland, 2004

Relevante links

Werken van Alphons Diepenbrock, klik op een werk voor informatie over uitvoeringen:

Caelestis Urbs Jerusalem
Elektra Suite
Hymne an die Nacht nr. 2
Hymne an die Nacht voor mezzosopraan en orkest
Suite voor orkest "Marsyas"
Te Deum

Andere schrijfwijzen:

  • A. Diepenbrock

Deze lijst met schrijfwijzen wordt automatisch gegenereerd uit zoektermen en externe concertagenda's en moet het mogelijk maken dat bezoekers die andere schrijfwijzen hanteren via zoekmachines toch deze pagina kunnen vinden.