Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Einojuhani Rautavaara (9 oktober 1928, Helsinki, Finland - 27 juli 2016, Helsinki, Finland)
Einojuhani Rautavaara (Helsinki, 9 oktober 1928) is een hedendaags Finse componist en muziekpedagoog. Hij kreeg zijn algemene opleiding aan het Helsinki Normal Lyceum en het Turku Classical Lyceum. Zijn studies deed hij aan de Universiteit Helsinki, aan de Sibelius-Akademie waar hij bij Aarre Merikanto compositie studeerde en in 1957 het diploma bereikte. In 1955/1956 studeerde hij verder in Wenen en met een studiebeurs van de Koussevitzky Foundation in de Verenigde Staten van Amerika aan de Juilliard School of Music in New York bij Vincent Persichetti, en aan het Tanglewood Music Center bij Roger Sessions en Aaron Copland. Verder studeerde hij in 1957 bij Wladimir Vogel in Ascona, Zwitserland en in 1958 aan de Rheinische Musikhochschule te Keulen, Duitsland bij Rudolf Petzold.
Van 1957 tot 1959 was hij docent aan de Sibelius-Akademie en van 1959 tot 1961 muziekarchivaris van het Helsinki Philharmonisch Orkest. Van 1965 tot 1966 was hij rector van het Käpylä Music Institute in Helsinki. Dan werd hij opnieuw docent aan de Sibelius-Akademie te Helsinki. Ook bij de Finse overheid kreeg hij een baan als artistiek professor van 1971 t/m 1976. In 1976 werd hij door de Sibelius-Akademie tot professor voor compositie benoemd, wat hij bleef tot 1990. Sindsdien werkt hij uitsluitend als componist.
Rautavaara behoort tot de belangrijkste en in het buitenland bekendste Finse componisten. Hij heeft een groot aantal prijzen en onderscheidingen ontvangen. Hij is constructivist en op de andere kant een mysticus. Zijn mysticisme betuigt hij allereerst in zijn interesse voor het religieus-metafysische materiaal en teksten van het sjamanisme tot de Oosterse Orthodoxie, en verder door in zijn stijl het componeren te mystificeren. Het gaat om scheppingsprocessen, die het construerende intellect van de componist niet beheerst. Hij bindt zich niet aan bepaalde compositietechnieken, die de liefhebbers van de hedendaagse muziek houvast kunnen geven. De in zijn heel oeuvre herkenbare pluraliteit van de stijl en de technische middelen groeiden sinds de jaren '70 uit tot een synthese van modernisme en traditie - een muziek waarin soms een postmoderne esthetiek te herkennen is.
Bron: Wikipedia.org, 2009

Relevante links

Werken van Einojuhani Rautavaara, klik op een werk voor informatie over uitvoeringen:

A Requiem in Our Time
Adagio celeste
An Epitaph for Béla Bartók
Canto's
Cantus Arcticus
Contrabasconcert Angel of Dusk
Hommage a Liszt Ferenc
Hommage à Zoltán Kodály
Incantations for percussion solo and orchestra
Romance
Symfonie nr. 7 'Angel of Light'

Verwante componisten:

Copland, Aaron

Andere schrijfwijzen:

  • Eijuhani Rautavaara

Deze lijst met schrijfwijzen wordt automatisch gegenereerd uit zoektermen en externe concertagenda's en moet het mogelijk maken dat bezoekers die andere schrijfwijzen hanteren via zoekmachines toch deze pagina kunnen vinden.