Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Francis Poulenc
Poulencs vader was directeur van de "Produits Chimiques Poulenc". Francis zelf werd in Parijs geboren op 7 januari 1899. Hij volgde als vijftienjarige lievelingsleerling pianolessen bij Ricardo Viñes, en werd op zijn twintig, zij het tot zijn eigen verbazing, opgenomen in de "Groupe des Six". Hierin hadden zich componisten verzameld die geen muzikale eenheid zochten, maar elkaars werk stimuleerden en hielpen verspreiden. De andere leden van de groep waren Durey, Auric, Honegger, Tailleferre en Milhaud. De enige vorm van componistenopleiding die hij ontving, bestond uit enkele waardevolle raadgevingen van Charles Koechlin. Verder kan men hem beschouwen als een volkomen autodidact.

Aanvankelijk ging Poulenc onbekommerd zijn eigen weg, en zweerde nooit bij slechts één stijl tegelijk. De nonchalante eenvoud en ongedwongenheid werd later in de rijpere composities in een klassicistisch keurslijf gedwongen, maar nooit ontbrak de humor in zijn werk. Verder was hij wel op de hoogte van wat zijn tijdgenoten produceerden, maar liet er zich nooit door beïnvloeden.

Van Poulenc zijn minder werken bekend dan bijvoorbeeld van Darius Milhaud, maar ze munten uit door een zeldzame verfijning. Vooral onder zijn jeugdwerken treffen we pareltjes aan. Ook als begeleider van Pierre Bernac oogstte hij heel wat succes. Poulenc overleed op 30 januari 1963 in zijn Parijse woning aan een hartverlamming.
Bron: Componisten.net

Aankomende concerten

DatumOrkestPlaatsWerk
za2november201920:00 ArkA - Allerzielenconcerten 2019 Sint Janskerk, Maastricht Sonata pour flûte et piano
zo24november201916:00 ArkA - Allerzielenconcerten 2019 Kloosterbibliotheek, Wittem Sonata pour flûte et piano
za16mei2020 Con Brio - Mei 2020 Zuiderkerk, Amsterdam Gloria
zo17mei2020 Con Brio - Mei 2020 Dominicuskerk, Amsterdam Gloria

Relevante links

Werken van Francis Poulenc, klik op een werk voor informatie over uitvoeringen:

Concert Champêtre
Concert voor 2 piano’s in d, opus 61
Gloria
L'histoire de Babar
La Voix Humaine
Les animaux modèles
Les Biches
Mouvements perpétuels
Orgelconcert
Sinfonietta
Sonata pour flûte et piano

Andere schrijfwijzen:

  • F. Poulenc

Deze lijst met schrijfwijzen wordt automatisch gegenereerd uit zoektermen en externe concertagenda's en moet het mogelijk maken dat bezoekers die andere schrijfwijzen hanteren via zoekmachines toch deze pagina kunnen vinden.