Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Paul Hindemith (16 november 1895 - 28 december 1963)
Het leven van Hindemith is minder boeiend dan zijn werken. Hij werd in Hanau (Pruisen) geboren op 16 november 1895 in een eerder armoedige familie. Als kind reeds begon hij spelenderwijze te componeren, en toen hij zich in 1909 aan het Conservatorium van Frankfurt liet inschrijven, had hij reeds een indrukwekkend aantal kamermuziekjes geschreven.

In Frankfurt studeerde hij contrapunt en compositie bij Arnold Mendelssohn, compositie bij Bernhard Sekles en viool bij Adolph Rebner. Om zijn lessen te kunnen betalen, moest hij allerlei muzikale schnabbels meepikken. De eerste composities met opusnummering ontstaan in die tijd, en na een korte legerdienst wordt hij concertmeester in het operaorkest van Frankfurt. Sedert 1915 maakte hij deel uit van het beroemde Rebner-strijkkwartet, eerst als tweede violist, daarna als altist. Met die groep werd heel Europa afgereisd. In 1921 sticht hij zelf een nieuw ensemble: het Amarkwartet, dat tot 1929 triomfen bleef oogsten. In 1927 aanvaardt Hindemith een aanstelling als compositieleraar aan de Muziekhogeschool van Berlijn; hier gaat hij zich steeds meer met historische en pedagogische onderwerpen bezighouden. Al wat nieuw en experimenteel was boeide hem, zoals de Zeitoper en het componeren voor grammofoon, mechanisch klavier enz. Door zijn werken voor en met jongeren was Hindemith bij de Duitse jeugd ongewoon populair geworden, en dat viel niet in goede aarde bij het nieuwe bewind. In 1938 wijkt hij uit naar Zwitserland en ten slotte naar de Verenigde Staten om te ontkomen aan de lastercampagne van de nazi-pers. Van 1934 tot 1937 reist hij elk jaar naar Ankara om de Turkse regering van advies te dienen bij de uitbouw van een eigen muziekonderwijsnet. In Amerika werd hem een leerstoel aangeboden aan de Yale-universiteit en heel wat belangrijke composities ontstonden tijdens de jaren van ballingschap.

Vanaf 1946 pendelt Hindemith tussen de universiteiten van Yale en Zürich, houdt in heel de wereld lezingen en legt zich als uitvoerend kunstenaar steeds meer op het dirigeren toe. In 1953 vestigt hij zich terug in Zwitserland, maar is zelden thuis te vinden. Hij sterft op 28 december 1963.
Bron: Componisten.net

Relevante links

Werken van Paul Hindemith, klik op een werk voor informatie over uitvoeringen:

5 stukken voor strijkers, opus 44
Amor und Psyche
Concert voor trompet, fagot en strijkers
Der Schwanendreher voor altviool en kamerensemble
Fünf Stücke für Streichorchester
Kammermusik no. 7
Kleine Kammermusik
Konzertmusik, concert voor altviool en kamerensemble, opus 64
Lustiges Sinfonietta, opus 4
Mathis der Maler
Requiem (When lilacs last ....)
Spielmusik, opus 43
Symphonische Metamorphosen
Trauermusik voor altviool en orkest

Andere schrijfwijzen:

  • P. Hindemith

Deze lijst met schrijfwijzen wordt automatisch gegenereerd uit zoektermen en externe concertagenda's en moet het mogelijk maken dat bezoekers die andere schrijfwijzen hanteren via zoekmachines toch deze pagina kunnen vinden.