Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Jan van Vlijmen
Jan van Vlijmen werd in 1935 in Rotterdam geboren. Hij studeerde piano, orgel en compositie (bij Kees van Baaren) aan het Utrechts Conservatorium.

Van 1961 tot 1965 was hij directeur van de muziekschool in Amersfoort. Daarna doceerde hij tot 1968 muziektheorie aan het Utrechts Conservatorium. In 1967 werd hij benoemd tot adjunct directeur van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag onder Kees van Baaren, die hij na diens overlijden in januari 1970 opvolgde. Van Vlijmen doceerde tevens compositie. Tijdens zijn directeurschap (tot augustus 1985), heeft hij belangrijke vernieuwingen in het muziekvakonderwijs doorgevoerd, o.a. op het terrein van de barok en renaissancemuziek, het theoretisch muziekonderwijs en de moderne en elektronische muziek, en heeft hij diverse opleidingen gestart. Onder zijn verantwoordelijkheid zijn verschillende grote projecten, b.v. rond Monteverdi (1972, onder leiding van Nikolaus Harnoncourt) en Stockhausen (1982, onder leiding van de componist zelf), gerealiseerd. Bovendien heeft Van Vlijmen gezorgd voor de totstandkoming van een nieuw conservatoriumgebouw, waarin behalve het conservatorium (met een modern geoutilleerde theater en concertzaal en een afdeling voor elektronische muziek) tevens een balletacademie en een middelbare school voor jonge en/of aanstaande conservatoriumstudenten zijn gehuisvest. Vanaf 1983 bereidde hij zijn vertrek bij het Koninklijk Conservatorium voor, aangezien hij zich voornamelijk aan het componeren wilde gaan wijden. In 1984 verzocht de minister van WVC hem echter het intendantschap van De Nederlandse Opera te aanvaarden. Na een conflict over de artistieke kwaliteit in relatie tot de door de regering beschikbaar gestelde financiële middelen en de kwantitatieve opvoeringseisen legde hij zijn functie per 1 december 1987 neer. Van mei 1990 tot augustus 1997 was hij artistiek directeur van het Holland Festival.

Van Vlijmens oeuvre bestaat uit de opera's Reconstructie (met Louis Andriessen, Reinbert de Leeuw, Misha Mengelberg en Peter Schat, Holland Festival 1969) en Axel (met Reinbert de Leeuw, Holland Festival 1977), kamermuziek - waaronder twee blaaskwintetten, het strijkkwartet Trimurti, Faithful voor altviool (1984), het Nonet (1985) en Solo voor klarinet (1986) - en liederen.

Voorts schreef hij verschillende werken voor orkest, waaronder Gruppi (1962), Serenata I en II (beide 1964), Interpolations (1968) en Quaterni (1980). In 1982 en 1984 werden Quaterni II en Quaterni III/IV voltooid; de gehele cyclus werd uitgevoerd in 1984 tijdens het Holland Festival. Van Vlijmens orkestwerken zijn uitgevoerd door o.a. Pierre Boulez, Bruno Maderna, Ernest Bour, Hans Zender, Ferdinand Leitner, Francis Travis en Edo de Waart, onder meer op verschillende binnen en buitenlandse festivals voor hedendaagse muziek. In 1987 legde hij de laatste hand aan partituur en instrumentatie van Summer Rites at Noon, een onvoltooide compositie voor twee orkesten van de in 1980 overleden Nederlandse componist Rudolf Escher. Dit werk beleefde zijn wereldpremière in oktober 1988 door het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Riccardo Chailly. In 1988 voltooide hij Such a Day of Sweetness.. voor sopraan en orkest. De première vond plaats op 15 maart 1990, door het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Edo de Waart, met Annegeer Stumphius als soliste. De opera Un malheureux vêtu de noir, over de laatste jaren van Vincent en Theo van Gogh, kwam in 1990 tot stand. Zij ging op 16 november 1990 in Amsterdam in première in het kader van de Van Gogh-herdenkingen. Pianist Theo Bruins gaf in 1991 de eerste uitvoering van het aan hem opgedragen Pianoconcert. In 1995 ging o.l.v. Reinbert de Leeuw zijn Inferno op tekst van Dante in première en in 1998 o.l.v. Edo de Waart zijn Monumentum.

Verscheidene van zijn werken werden met prijzen bekroond: Gruppi kreeg een prijs van het Ministerie van Cultuur (1965) en de Fontein Tuynhoutprijs 1966, Sonata per pianoforte e tre gruppi strumentali kreeg in 1970 de Professor van der Leeuw prijs, Omaggio a Gesualdo en Quaterni verwierven beide een Matthijs Vermeulenprijs.
Bron: MuziekGroep Nederland, 1999

Relevante links

Werken van Jan van Vlijmen, klik op een werk voor informatie over uitvoeringen:

Trois Incantations

Verwante personen:

Andriessen, Louis
Baaren, Kees van
Leeuw, Reinbert de
Mengelberg, Misha
Monteverdi, Claudio
Schat, Peter