Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Carl Orff (10 juli 1895 - 29 maart 1982)
Carl Orff werd in München geboren op 10 juli 1895. Hij leerde al op jongen leeftijd piano, orgel en cello spelen, en begon ook te componeren. Daarom ging hij naar het conservatorium van München, waar hij in 1914 afstudeerde. Om zijn brood te verdienen componeerde vooral theatermuziek, en gaf daarnaast ook nog les.

Orff was medestichter van de Günther Schule, een school voor gymnastiek, muziek en dans. In 1930 begon hij aan zijn boek 'Schulwerk' waarin hij een beeld schept van zijn ideeën omtrent de muzikale opvoeding. Daarin speelt het ritme een vooraanstaande rol. Van 1930 tot 1933 is hij dirigent van het Bach-genootschap in München.

Als componist onderging hij grote invloeden van Claude Debussy en Richard Strauss. Zijn eerste composities waren in feite niets anders dan vrije transcripties van Claudio Monteverdi, en eerste 'eigen' werk kwam er pas met 'Carmina burana' in tweede helft van de jaren '30, een cantate gebaseerd op dertiende-eeuwse Latijnse en Duitse teksten. Dit werk wordt gekenmerkt door een zeer aparte stijl. Het is uiterst eenvoudig van structuur en melodieën, dynamisch en indrukwekkend. 'Carmina burana' vormt samen met 'Catulli carmina' (1943) en Trionfo di Afrodite' (1953) de drieluik 'Trionfi'.

In zijn latere werken bleef Carl Orff trouw aan zijn eigen stijl. Hij schreef nog een aantal opera's, waaronder 'Der Mond' (1939), 'Die Kluge' (1943), zijn grootste succes, en 'Antigonae' (1949).

De zeer aparte stijl van Carl Orff wordt gekenmerkt door het ritmische. In het overgrote deel van zijn oeuvre zijn de harmonieën onderdanig aan het ritme, dat als evenwicht fungeert tussen het gevoel en de ratio. De melodie wordt vooral bepaald door het ritme, niet door de harmonieën. Het aantal slagwerk-instrumenten is daarom zeer uitgebreid: tot 59 in 'Antigonae'. De bedoeling van dit alles is dat de toehoorder onmiddellijk de muziek begrijpt. Daarom bant Orff elke ingewikkelde structuur, complexe vorm van harmonie of melodie zoals het contrapunt, uit zijn muziek.

Hij stierf in zijn geboortestad op 29 maart 1982.
Bron: Componisten.net

Relevante links

Werken van Carl Orff, klik op een werk voor informatie over uitvoeringen:

Carmina Burana