Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Peter van Onna
Peter van Onna werd geboren op 22 januari 1966 in Hengelo (Gelderland). Hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag compositie bij Theo Loevendie en Louis Andriessen en orkestratie bij Klaas de Vries. Vervolgens studeerde hij orkestdirectie. Hij was 'Composer in Residence' bij het Gelders Orkest in 2000/2001 en bij het Brabants Orkest in 2006/2007.

Van 1993 tot 2005 werkte Peter van Onna aan een cyclus van orkestwerken waarbij de muziek een dialoog aanging met schilderijen van belangrijke kunstenaars. Dit idee is ontstaan uit het gegeven dat Nederland vooral een rijke traditie heeft in de schilderkunst. Momenteel componeert hij in een stijl die hij Imbroglio noemt. Dit is een Italiaans woord dat zoveel betekent als verwarring, bedrog. Het is op zich niet nieuw aangezien het herleid kan worden tot Mozart (balzaalscène Don Giovanni). Oorspronkelijk had Imbroglio alleen betrekking op polymetriek, maar hetzelfde effect kan op vele andere manieren bereikt worden. Vele van deze methoden heeft van Onna in de loop van de tijd ontwikkeld en uitgeprobeerd.

Zijn composities zijn uitgevoerd door o.a. het Nederlands Kamerkoor, Nederlands Ballet Orkest, Radio Kamerorkest o.l.v. Peter Eötvös, Radio Filharmonisch orkest, Gelders Orkest, Noord Nederlands Orkest, Brabants Orkest, Residentie Orkest, Nederlands Studenten Orkest, Nieuw Sinfonietta Amsterdam o.l.v. Roy Goodman, Philharmonisch Orkest van Pardubice (Tsjechië), Resonanz (Duitsland), Schleswig Holstein Festival Orkest o.l.v. Christoph von Dohnányi (première Stellar Spheres tijdens Schleswig Holstein Festival 2006). Toekomstige premières van nieuwe orkestwerken zijn gepland bij o.a. het Brabants Orkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest. In 1998 ontving van Onna de NOG jonge componistenprijs voor zijn compositie The Mondrian Equilibrium.
Bron: Donemus, 2007

Relevante links

Werken van Peter van Onna, klik op een werk voor informatie over uitvoeringen:

Wheatfield with Lark

Verwante componisten:

Andriessen, Louis
Vries, Klaas de