Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Jacob de Haan

Jacob de Haan, geboren op 28 maart 1959 te Heerenveen, behoort tot een van de meest populaire en meest gespeelde componisten van deze tijd, met name in de wereld van harmonie en fanfare. Daarnaast publiceerde hij diverse koorwerken, waaronder een mis. In langdurige samenwerking met zijn uitgever De Haske Publications publiceerde hij sinds 1983 talloze composities en arrangementen voor diverse bezettingen. Zijn composities, die meestal in opdracht zijn geschreven, genieten in alle windstreken van de wereld bekendheid. Heel bekend werden zijn werken gebaseerd op filmmuziekachtige combinaties van stijlen. Zijn meest uitgevoerde compositie 'Oregon' betekende zijn internationale doorbraak. In Amerika werd zijn naam vooral gevestigd met het zeer succesvolle werk 'Ammerland'.

Zijn oeuvre voor blaasorkest bestaat verder uit meeslepende concertwerken in diverse moeilijkheidsgraden, kortere concertante werken, didactisch materiaal voor beginners, lichte muziek en marsen. Ook schrijft hij diverse arrangementen van bestaande klassieke werken en koralen (vaak met ad libitum koorstemmen).

Jacob de Haan studeerde orgel aan het Stedelijk Conservatorium te Leeuwarden bij Piet Post, Jan Jongepier en Jos van der Kooy. Hij studeerde daar tevens af op het hoofdvak Schoolmuziek. In 2003 ontving Jacob de Haan een muziekprijs voor zijn gehele oeuvre uit handen van de regionale omroep ‘Omrop Fryslân’.

Jacob de Haan ontvangt regelmatig uitnodigingen als gastdirigent bij uitvoeringen van eigen werken en als jurylid bij internationale concoursen. Hij dirigeerde en jureerde in vele Europese landen, maar ook in Australië en in de USA, waar hij o.a gastdirigent was bij de Western International Band Clinic in Seattle. Verder geeft hij workshops voor dirigenten, muzikanten, koorzangers.

Bron: Website Jacob de Haan, 2009

Relevante links

Werken van Jacob de Haan, klik op een werk voor informatie over uitvoeringen:

Free World Fantasy
Missa Brevis