Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Jos Schroevers
Jos Schroevers (1976) is een jonge ambitieuze dirigent die op een gepassioneerde wijze zijn liefde voor de muziek weet over te brengen op musici en publiek. Zijn sterk ontwikkelde communicatieve en pedagogische vaardigheden in combinatie met zijn emotionele expressie zorgen ervoor dat hij een veel gevraagde dirigent is bij zowel blaasorkesten als symfonieorkesten. Jos vindt het belangrijk om innovatief bezig te zijn als het gaat om klassieke muziek en houdt hij nieuwe ontwikkelingen scherp in de gaten. Daarnaast heeft hij belangstelling voor verschillende vormen van kunst, waarbij hij probeert disciplines met elkaar te versmelten. Ook het werken met bekende solisten, zowel vocaal als instrumentaal, zijn belangrijke drijfveren voor hem.

Zijn interesse voor dirigeren begon al op tienjarige leeftijd toen hij zijn eerste baton (dirigeerstokje) kreeg van Heinz Friesen. Heinz Friesen is voor Jos altijd een grote muzikale inspirator geweest. Al snel werd duidelijk dat een nieuwe dirigent was geboren. Zijn muzikale loopbaan startte in 1996 aan het Sweelinck conservatorium Amsterdam waar hij klassiek slagwerk studeerde bij Jan Pustjens, Marinus Komst en Peter Prommel en vanaf 1998 studeerde hij Harmonie & Fanfare -directie aan het Brabants Conservatorium bij Jan Cober.

Jos besloot zich verder te gaan verdiepen in het dirigeren door Master studie Harmonie & Fanfare –directie aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij Alex Schillings te gaan volgen. Deze studie sloot hij glansrijk af in juni 2008 met het Nationaal Jeugd Harmonie Orkest waarbij Jörgen van Rijen, solotrombonist van het Koninklijk Concertgebouworkest, zijn medewerking verleende.

Jos werd geselecteerd voor de internationale dirigentenwedstrijd van het Wereld Muziek Concours 2009 te Kerkrade waar hij van de 50 kandidaten als vierde eindigde.

In de loop van de tijd is Jos zich ook gaan toeleggen op orkestdirectie. Hij heeft in de afgelopen 10 jaar zeer regelmatig repetities van het Koninklijk Concertgebouworkest bijgewoond wanneer grote dirigenten dit orkest dirigeren. Dit was vooral bij de chef dirigent Mariss Jansons en voormalig chef-dirigent Riccardo Chailly maar ook bij de gastdirigenten als Bernard Haitink, Daniel Gatti en Nicolaus Harnoncourt.

Gedurende zijn studie Master Conducting aan de Zuidelijke Hogeschool der Kunsten te Tilburg kwam zijn ontwikkeling in een stroomversnelling. Dit is voor een belangrijk deel te danken aan de zeer inspirerende lessen van Louis Buskens en Antony Hermus. Hij acteerde als assistent dirigent bij het Nederlands Studenten Orkest, Noord Nederlands Orkest, De Anhaltische Philharmonie Dessau en l'Orchestre de l'Operá de Rouen.

In september 2010 heeft hij de auditie gewonnen voor de masterclass met Holland Symfonia o.l.v. Otto Tausk op 10 november 2010 in de Philharmonie te Haarlem. Tijdens deze masterclass dirigeerde hij het werk Prélude à l'après-midi d'un faune van Claude Debussy.

In april 2011 Jos deel aan een prestigieuze masterclass in New York waarbij hij geselecteerd werd als één van de 8 kandidaten. Er waren voor deze masterclass ruim 100 aanmeldingen. Repertoire tijdens deze masterclass was Le Sacre du Printemps van Igor Stravinsky, symfonie no.1 en het 4e pianoconcert van Ludwig van Beethoven. Tijdens het afsluitende concert dirigeerde hij Le Sacre du Printemps.

In de zomer van 2011verleende hij voor de eerste keer zijn medewerking tijdens de Summer Academy van het NJO Dutch Orchestra and Ensemble Academy als assistent dirigent van Antony Hermus. Repertoire tijdens dit project was het ballet uit L'Oiseau de Feu van Igor Stravinsky, Du Cristal van Kaija Saariaho en Shéhérazade van Maurice Ravel. Vanaf medio oktober 2011 zal hij wederom zijn medewerking verlenen als assistent dirigent bij het NJO Dutch Orchestra and Ensemble Academy. Dit project is een samenwerking tussen het NJO Dutch Orchestra and
Ensemble Academy en de Dutch National Opera Academy. Het repertoire betreft 2 opera's te weten: L'Enfant et les Sortilèges van Maurice Ravel en Where the Wild things are van Oliver Knussen.

Jos is de winnaar van de prestigieuze Nederlandse dirigentenprijs van het Kersjesfonds welke hij zal ontvangen op 28 oktober 2011 in het Concertgebouw te Amsterdam.
Bron: Jos Schroevers, 2011

Betrokken bij de volgende concertreeksen (dirigent):

Auletes: Divinity - Goddelijke muziek in een duivels programma
Musica: December 2020
Musica: April 2020
Musica: Januari 2020
Musica: Juni 2019
Musica: Mei 2019
Musica: December 2018
Musica: Juli 2018
Musica: Mei 2018
Musica: Januari 2018
Musica: Juni 2017
Musica: Mei 2017
Musica: Januari 2017
PSO: Familieconcert 2023
QHarmony: Dubbel Q-concert