Max Bruch (6 januari 1838 - 20 oktober 1920) |
Max Bruch werd geboren in Keulen op 6 januari 1838. Na zijn eerste muzieklessen van zijn moeder, die zanglerares was, volgde hij muziektheorie. Zijn eerste composities schreef hij toen hij elf jaar oud was. Op zijn veertiende schreef hij reed zijn eerste symfonie. Een van zijn leraars was Ferdinand Hiller, pianist, componist, dirigent en ook oprichter van het Keulse conservatorium.
In 1858 ging hij les geven in zijn geboorteplaats kunnen. In dat jaar schreef hij ook zijn eerste opera, "Scherz, List und Rache", gebaseerd op een werk van Goethe. De tweede opera, "Die Loreley" volgde vijf jaar later en in 1872 verscheen de derde, "Hermione", gebaseerd op "The Winter's Tale" van Shakespeare. Zijn vioolconcerto in g klein, twee symfonieën en groot aantal instrumentale stukken en composities voor koor dateren ook uit deze periode. Hij dirigeerde zelf een aantal van zijn koorwerken in de grote steden zoals Parijs, Brussel, ...
In 1873 was zijn reputatie een feit. Max Bruch bleef componeren en dirigeren: van 1880 tot 1883 was hij dirigent van de Philharmonic Society van Liverpool, waar hij in 1880 ook trouwde. Hij kreeg er zelfs een eredoctoraat van de universiteit van Cambridge. Van 1883 tot 1890 dirigeerde hij het stedelijk orkest van Breslau. Daarna werd hij op tot hoogleraar benoemd aan de Hochschule van Berlijn, waar hij tot 1910 bleef.
Hoewel het begin van zijn carrière veelbelovend was, heeft hij nooit het niveau van Mozart of Mendelssohn bereikt zijn composities voor koor en orkest worden beschouwd als de beste uit zijn oeuvre. Toch wordt zijn reputatie vandaag bijna uitsluitend verklaard door het succes van zijn eerste vioolconcerto en dat van zijn "Kol Nidrei" voor cello.
Aan het einde van z'n leven was Max Bruch ietwat verbitterd omdat er maar zo weinig waardering was voor zijn muzikale oeuvre. Hij bleef echter componeren tot aan zijn dood op 20 oktober 1920 (Friedenau, Berlijn).
|
Bron: Componisten.net |
Deze lijst met schrijfwijzen wordt automatisch gegenereerd uit zoektermen en
externe concertagenda's en moet het mogelijk maken dat bezoekers die andere
schrijfwijzen hanteren via zoekmachines toch deze pagina kunnen vinden.