Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken

Nederlands Strijkers Gilde

OrkestNederlands Strijkers Gilde  Facebook  Website
Reeks Zomerconcerten 2016
Dirigent Marien van Staalen
Solisten1 Lenneke van Staalen, Indiase viool
2 Heiko Dijker, tabla
MedewerkingMannenkoor De.fundo
Programma

Het NSG studeert iedere zomer een modern strijkersprogramma in met muziek uit de 20e en 21e eeuw, om dit vervolgens uit te voeren op verschillende plaatsen in Nederland. Het NSG bestaat uit 40 jonge, enthousiaste, gevorderde amateurs. Dit jaar is het thema Verre streken, een diaspora van klank, waarbij het reizen door verschillende werelddelen en daarmee muziekstijlen centraal staat. Het orkest zal dit jaar voor het eerst onder leiding staan van de ervaren dirigent en cellist Marien van Staalen. Op het programma staan onder andere werken van Schönberg, Pärt en de Nederlandse componist Jacob ter Veldhuis.

Op dit moment zijn miljoenen mensen op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. Daarom kiest het NSG voor een actueel programma rond het thema diaspora, met muziek uit verre streken en andere culturen. Het Griekse woord diaspora betekent verspreiding en staat voor het gegeven dat volkeren huis en haard verlaten en op andere plaatsen gaan wonen. De Joodse diaspora is het bekendst; de laatste jaren is het woord een verzamelbegrip geworden.

Het NSG speelt twee grote werken van componisten met een Joodse achtergrond. Miecsyslaw Weinberg (Warschau, 1919) vluchtte in 1939 voor de nazi’s naar Rusland. Weinbergs Tweede symfonie voor strijkorkest toont de invloed van Shostakovich, met wie hij bevriend was geraakt. Voor Arnold Schönberg (Wenen, 1874), was het Duitse politieke klimaat al in 1933 ondraaglijk geworden: hij emigreerde naar de Verenigde Staten. Het eerste werk dat hij daar schreef was de Suite im Alten Stil.

Met solisten Lenneke van Staalen (Indiase viool) en Heiko Dijker (tabla) zal het NSG het op India geïnspireerde stuk Raga van de Nederlandse componist Jacob ter Veldhuis ten gehore brengen. Naast geïmproviseerde solopartijen, speelt het orkest hierin de rol van de tanpura, het begeleidend instrument in de Indiase muziek. De ritmische, New Age-achtige klanken van Raga slaan een brug tussen klassiek en pop.

Arvo Pärts Wallfahrtslied sluit aan bij het thema van de mens op drift: dit werk voor mannenkoor en strijkorkest vertolkt het pelgrimslied bij uitstek, psalm 121. Dit stuk zal worden uitgevoerd in samenwerking met mannenkoor de.fundo.

Mieczysław Weinberg- Symfonie nr. 2, opus 30
Jacob ter Veldhuis - Raga1,2
Arvo Pärt- Wallfahrtslied (mannenkoor de.fundo)
Arnold Schönberg- Suite in G “im alten Stile”
Concerten
vr15juli2016Google Maps  Geertekerk, Utrecht
za16juli2016Google Maps  Amstelkerk, Amsterdam
zo17juli2016Google Maps  Petruskerk, Leiden

  ReeksPeriodeWerken vanConcerten in
  Nederlanders van Wereldklasse: een dijk van een oeuvrejul 2019Andriessen, Badings, Escher, ter VeldhuisAmsterdam, Utrecht, Zutphen
  NSG Danst! 2018jul 2018Adams, Bacewicz, Kulenty, Lutosławski, SuykerbuykDen Haag, Enschede, Utrecht
> Zomerconcerten 2016jul 2016Pärt, Schönberg, Weinberg, ter VeldhuisAmsterdam, Leiden, Utrecht
  Concerten 2011aug 2011Bartók, Keuris, Pärt, Rautavaara, StravinskyAmsterdam, Leiden, Utrecht
  Zomerproject 2010jul 2010Andriessen, Badings, Britten, PurcellDelft, Groningen, Utrecht
  Zomerproject 2009jul 2009Bruynel, Glass, Ligeti, Pärt, ShostakovichAmsterdam, Delft, Groningen
  Zomertournee 2006jul 2006Barber, Copland, Haas, VleggaarAmsterdam, Groningen, Utrecht
  2005jul 2005Bartók, Boogers, Hartmann, SchulhoffAmsterdam, Groningen, Utrecht
  2004jul 2004Bulsink, Larsson, Lutosławski, PiazzollaGroningen, Leiden, Maastricht, Utrecht
  2003jul 2003Berkeley, Moulijn, ShostakovichGroningen, Leiden, Utrecht