Webpodium.nl
Webpodium.nl
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
 

Kamerorkest "Utrechtse Muziekacademie"

OrkestKamerorkest "Utrechtse Muziekacademie"  Website  Email
ReeksUMA Kamerorkest speelt Franse meesterwerkjes
DirigentMarco Bons
Programma Maurice Ravel componeerde Le Tombeau de Couperin ("De gedenksteen voor Couperin") ter ere van een ander groot Frans componist: François Couperin en is opgedragen aan de tijdens de Eerste Wereldoorlog gesneuvelde soldaten. Het werk imiteert de elegante 17e eeuwse Barokstijl van Couperin. Het werk werd in 1917 oorspronkelijk gecomponeerd als een zesdelig pianowerk. In 1919 orkestreerde Ravel vier delen van deze compositie voor uitvoeringen als balletmuziek. De vier delen zijn achtereenvolgens Prelude, Forlane, Menuet en Rigaudon.
Iedereen kent de derde (orgel) symfonie van Camille Saint-Saëns. Zijn eerste en tweede symfonie zijn bij het grote publiek wellicht minder bekend. Beide zijn in zijn jongere jaren gecomponeerd. Door het vasthouden aan de klassieke traditie en door zijn evenwichtige en doorzichtige stijl waarin zijn groot technisch kunnen zoals zijn groot talent voor contrapunt zich verbindt met koele elegantie en architectonische strengheid, laat Camille Saint-Saëns zich vooral karakteriseren als een classicistische componist. Daarnaast liet hij zich inspireren door Franse mode van zijn tijd en schreef hij vele Spaanse en exotische composities. Een componist die zijn leven wijde aan de verdediging van de Franse muzikale traditie van subtiele tonen en ritmen, duidelijkheid, logica, soberheid, terughoudendheid en evenwicht.
Zijn eerste symfonie is geschreven voor groot symfonieorkest, zijn tweede voor een wat kleiner ensemble: perfect voor het UMA Kamerorkest.

Jacques Ibert (1890-1962) tenslotte was een echte Parijzenaar. Hij had niet alleen aanleg voor muziek, maar ook voor toneel: zo was hij op 20-jarige leeftijd docent declamatie aan het Parijse conservatorium, waar hij enkele jaren later zijn opleiding tot componist begon.
Zijn muziek is helder, onsentimenteel en gekruid met pittige harmonie en ritmiek. Het Concert voor cello en orkest werd in 1926 geschreven toen Ibert 35 jaar was, tijdens een verblijf aan de Franse westkust. Het dubbele contrast tussen solist en orkest, en tussen strijker en blazers wordt fraai tot uitdrukking gebracht, waarbij aan de cello een ongebruikelijke ironische rol wordt toebedeeld. Ook de titels van de delen lijken met een knipoog gegeven: de Pastorale verdient met haar polyfone weefsel nauwelijks die naam, en afgezien van enkele lyrische momenten die exagérérement expressif gespeeld moeten worden, kan het tweede deel toch moeilijk een Romance worden genoemd. De Gigue tenslotte is een vrolijke strijd tussen de conflicterende thema's, die uitmondt in een coda dat meer heeft van een triomfantelijke mars.

De Utrechtse Muziekacademie is een kamerorkest (uit te breiden tot een orkest met symfonische omvang) voor goede, enthousiaste amateur-musici.
Het doel van het UMA Kamerorkest is interessante programma's in te studeren en uit te voeren op hoog niveau. Per jaar worden minimaal drie concerten met verschillende programma?s gegeven. Regelmatig worden eindexamenkandidaten van conservatoria op hun openbaar examen begeleid.
Het UMA repertoire is veelzijdig. Zo vermeldde recente programmering uiteenlopende werken als de Derde, Zevende en Achtste symfonie van Beethoven, de Derde 'Rheinische' symfonie van Schumann en de Tweede symfonie van Weill. In 2001 werd samen met het Groot Concertkoor Amsterdam Die Schöpfung van Haydn uitgevoerd. In 2006 werd samen met dit koor Mozarts Requiem ten uitvoer gebracht en afgelopen jaar Puccini's Messa di Gloria.
Het UMA Kamerorkest bracht de afgelopen jaren ook drie nieuwe werken van hedendaagse Nederlandse componisten in première: Celebration Scherzo van Joey Roukens, Sicut Cervus van Koos de Muinck en Schoone Stormen van Remco Sikkel van Zoest. In de zomermaanden werkt het UMA Kamerorkest jaarlijks mee aan het Maassluis Classical Night concert. In dit avondvullende programma wordt, met medewerking van koor en/of solisten, elk jaar een ander muzikaal thema uitgelicht.
In 2002 werden negen geënsceneerde uitvoeringen gegeven van de opera L'enfant et les sortilèges van Ravel. In september 2005 werden vijf voorstellingen van Verdi's Rigletto begeleid. In 2004 vierde het UMA Kamerorkest haar tweede lustrum met de wereldpremière van Varem - concert for koto and orchestra, welke de jonge Peruaanse componist Jimmy López in opdracht voor de Utrechtse Muziekacademie componeerde. Sinds de oprichting in 1994 staat het UMA Kamerorkest onder leiding van Marco Bons.
Jacques Ibert- Concerto pour violoncelle et orchestre d'instruments à vent
 Sanne Bijkercello
Maurice Ravel- Suite "Le Tombeau de Couperin"
Camille Saint-Saëns- Symfonie nr. 2 in a opus 55
Concerten
za26januari200820:15Amstelkerk, Amsterdam
zo27januari200816:00Geertekerk, Utrecht
Kaartverkoop Entree ?10 / ?8 (CJP, U-pas, collegekaart, 65 )
Kaartreserveringen via: reserveringen@uma-kamerorkest.com

Kijk voor de volledige informatie op:

ReeksPeriodeWerken vanConcerten in
Brahms en Rotamrt 2013Brahms, RotaAmsterdam, Utrecht
Strauss & Beethovenjun 2012Strauss, van BeethovenAmsterdam, Utrecht
Haydn - Profiev - Adams 2012jan 2012Adams, Haydn, Prokofiev's-Hertogenbosch, Utrecht
Voorjaarsconcerten 2011mei 2011Martinu, van BeethovenAmsterdam, Utrecht
Januariconcerten 2011jan 2011Brahms, Ginastera, Schönberg's-Hertogenbosch, Utrecht
Voorjaarsconcerten 2010jun 2010Dvořák, Mendelssohn, Rimski-Korsakov's-Hertogenbosch, Utrecht
Januariconcerten 2010jan 2010Keuris, Mozart, van Beethoven's-Hertogenbosch, Utrecht
Lustrumconcerten 2008jan 2009Mahler, Mozart's-Hertogenbosch, Utrecht
Die Jahreszeitenjun 2008HaydnAmsterdam, Utrecht
UMA Kamerorkest speelt Franse meesterwerkjesjan 2008Ibert, Ravel, Saint-SaënsAmsterdam, Utrecht
Groot Concertkoor Amsterdam & UMA Kamerorkest 2007jun 2007Puccini, SchubertAmsterdam, Utrecht
Nederlandse première van het klarinetconcert van Berthold Goldschmidtapr 2007Goldschmidt, Mendelssohn, SchulhoffAmsterdam, Utrecht
Januariconcert 2007jan 2007Ligeti, Shostakovich, van BeethovenAmsterdam, Utrecht
Februari 2006feb 2006Brahms, SchumannAmsterdam, Utrecht
Januari 2006jan 2006Mozart, SchumannAmsterdam, Utrecht

Reeksen wachtend op redactionele goedkeuring:

ReeksPeriodeWerken vanConcerten in
Voorjaar 2013 jun 2013 Nikolaj Rimski-Korsakov, Claude Debussy en Dmitri Sjostakovitsj Tilburg, Utrecht
Lustrumconcerten: Die Walküre (1e akte) - Richard Wagner jan 2014 Richard Wagner, Claude Debussy en Christoph Willibald Gluck Utrecht
UMA kamerorkest ontmoet……..Koperkwintet Cu4+ jun 2014an Beethoven Utrecht
Januari 2019 jan 2019 Hugo Wolf, Franz Schubert en Richard Wagner Utrecht
Naar boven | Sitemap | Contact

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 21 augustus 2019.