Webpodium.nl
Webpodium.nl
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
 

Kamerorkest "Utrechtse Muziekacademie"

OrkestKamerorkest "Utrechtse Muziekacademie"  Website  Email
ReeksNederlandse première van het klarinetconcert van Berthold Goldschmidt
Programma In de jaren '80 van de vorige eeuw ontstond in Duitsland bredere belangstelling voor de muziek van componisten die onder het Nazi-bewind vervolgd waren vanwege hun ras, politieke overtuiging of modernisme. Een ogenschijnlijk merkwaardige combinatie, die echter in de dertiger jaren een gemeenschappelijk thema vertegenwoordigde: alle muziek die in strijd was met de beginselen van een 'reine Duitse muziekcultuur' werd verboden. Universiteiten werden 'gezuiverd' en kunstenaars moesten lid worden van de door Josef Goebbels - de minister van Propaganda - opgezette Reichskulturkammer. De nazi's maakten uit wat 'Duitse' kunst was en wat tot de zogenaamde entartete Kunst - ontaarde, on-Duitse kunst - moest worden gerekend. Alles wat als links, joods of pacifistisch - en dus entartet - werd beschouwd, werd verboden. De tentoonstelling 'Entartete Musik' in 1938 bevatte foto's en partituren van componisten die volgens de nazi's een toonbeeld waren van het 'Abbild des Triumphs von Untermenschentum, arroganter jüdische Frechheit'. Daar behoorden vrijwel alle joodse componisten toe; van Mendelssohn tot Berthold Goldschmidt; componisten met een socialistische of communistische signatuur als Erwin Schulhoff en nieuwlichters als Arnold Sch?rg met zijn 12-toons techniek.

Het komende concert speelt het UMA Kamerorkest van deze verboden ofwel "Entartete" muziek.

De Tsjech Erwin Schulhoff werd in 1894 in Praag geboren. Zijn werk wordt gecatalogiseerd onder de noemer "Entartete Musik". Zowel het muziekgenre als de periode, 'het interbellum", staan de laatste jaren meer en meer in de belangstelling. Dat zorgt ervoor dat Schulhoff c.s. nu de eer krijgen die zij verdienen. Schulhoff was een musicus die zich afzette tegen de gevestigde muziekscène en zich aangetrokken voelde tot het Dadaïsme. Hij bekeerde zich ook tot het communisme en wou naar Rusland emigreren. Maar daar staken de Duitse Nazi's een stokje voor door hem te interneren in een concentratiekamp waar hij aan tbc stierf in 1942. Als inspiratiebron voor zijn "entartete" muziek gebruikte Schulhoff elementen uit de Jazz; zowel ragtime als shimmy. Ook swing en step beïnvloedden zijn stijl. Jazz moest kunst worden en als zodanig wilde hij de soms felle ritmiek met door hem bijgevoegde absurde kanttekeningen en eigenzinnige passages inpassen in zijn composities. Deze elementen komen ook duidelijk terug in zijn tweede symfonie.

Berthold Goldschmidt heeft het Nazi-regime wel overleefd. Als zoon van een Joodse handelaar studeerde hij aan de Berlijnse Musikhochschule en werd er opgeleid tot componist en dirigent. In de herfst van 1935 emigreerde Goldschmidt naar Groot Brittannië, waar hij in 1947 de Britse identiteit verwierf. Hij werd snel aangenomen als bij de BBC als dirigent voor de omroeporkesten. Onder de indruk van de eerste klarinettist van het London Symphony Orchestra; Gervais de Pleyer, schreef Goldschmidt een klarinetconcert wat De Pleyer op 28 september 1955 voor het eerst speelde met het BBC Scottish Orchestra onder leiding van de componist.

Hoewel dus al ruim 50 jaar oud, is Goldschmidt's klarinetconcert in Nederland nog nooit uitgevoerd. Klarinettist Mark Snitselaar en het UMA Kamerorkest zullen daarom op het concert op 14 april de Nederlandse premiere voor hun rekening nemen. Mark zal op 16 mei a.s. zijn tweede fase opleiding klarinet aan de Fontys Hogeschool te Tilburg afronden met o.a. het spelen van dit concert. Het UMA Kamerorkest zal hem ook dan begeleiden.
Felix Mendelssohn- Ouverture "Die Hebriden, oder Die Fingalshohle", opus 26
Ervín Schulhoff- Symfonie nr. 2
Berthold Goldschmidt- Concert voor klarinet en orkest (Nederlandse premire)
 Mark Snitselaarklarinet
Concerten
za14april200720:15Amstelkerk, Amsterdam
zo15april200716:00Leeuwenberghkerk, Utrecht
Kaartverkoop Toegangkaarten kunnen per email gereserveerd worden op: reserveringen@uma-kamerorkest.com

Meer info op de website: www.uma-kamerorkest.

ReeksPeriodeWerken vanConcerten in
Brahms en Rotamrt 2013Brahms, RotaAmsterdam, Utrecht
Strauss & Beethovenjun 2012Strauss, van BeethovenAmsterdam, Utrecht
Haydn - Profiev - Adams 2012jan 2012Adams, Haydn, Prokofiev's-Hertogenbosch, Utrecht
Voorjaarsconcerten 2011mei 2011Martinu, van BeethovenAmsterdam, Utrecht
Januariconcerten 2011jan 2011Brahms, Ginastera, Schönberg's-Hertogenbosch, Utrecht
Voorjaarsconcerten 2010jun 2010Dvořák, Mendelssohn, Rimski-Korsakov's-Hertogenbosch, Utrecht
Januariconcerten 2010jan 2010Keuris, Mozart, van Beethoven's-Hertogenbosch, Utrecht
Lustrumconcerten 2008jan 2009Mahler, Mozart's-Hertogenbosch, Utrecht
Die Jahreszeitenjun 2008HaydnAmsterdam, Utrecht
UMA Kamerorkest speelt Franse meesterwerkjesjan 2008Ibert, Ravel, Saint-SaënsAmsterdam, Utrecht
Groot Concertkoor Amsterdam & UMA Kamerorkest 2007jun 2007Puccini, SchubertAmsterdam, Utrecht
Nederlandse première van het klarinetconcert van Berthold Goldschmidtapr 2007Goldschmidt, Mendelssohn, SchulhoffAmsterdam, Utrecht
Januariconcert 2007jan 2007Ligeti, Shostakovich, van BeethovenAmsterdam, Utrecht
Februari 2006feb 2006Brahms, SchumannAmsterdam, Utrecht
Januari 2006jan 2006Mozart, SchumannAmsterdam, Utrecht

Reeksen wachtend op redactionele goedkeuring:

ReeksPeriodeWerken vanConcerten in
Voorjaar 2013 jun 2013 Nikolaj Rimski-Korsakov, Claude Debussy en Dmitri Sjostakovitsj Tilburg, Utrecht
Lustrumconcerten: Die Walküre (1e akte) - Richard Wagner jan 2014 Richard Wagner, Claude Debussy en Christoph Willibald Gluck Utrecht
UMA kamerorkest ontmoet……..Koperkwintet Cu4+ jun 2014an Beethoven Utrecht
Januari 2019 jan 2019 Hugo Wolf, Franz Schubert en Richard Wagner Utrecht
Naar boven | Sitemap | Contact

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 21 augustus 2019.