Webpodium.nl
Webpodium.nl
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
 

NSG

Deze reeks is nog niet redactioneel goedgekeurd. De reeks kan onjuiste informatie bevatten en heeft nog geen links naar diepere pagina’s.

OrkestNSG
ReeksZomerconcerten 2016
Dirigent Marien van Staalen
Solisten Lenneke van Staalen (Indiase viool) en Heiko Dijker (tabla)
MedewerkingDe.fundo
Programma

Het NSG studeert iedere zomer een modern strijkersprogramma in met muziek uit de 20e en 21e eeuw, om dit vervolgens uit te voeren op verschillende plaatsen in Nederland. Het NSG bestaat uit 40 jonge, enthousiaste, gevorderde amateurs. Dit jaar is het thema Verre streken, een diaspora van klank, waarbij het reizen door verschillende werelddelen en daarmee muziekstijlen centraal staat. Het orkest zal dit jaar voor het eerst onder leiding staan van de ervaren dirigent en cellist Marien van Staalen. Op het programma staan onder andere werken van Schönberg, Pärt en de Nederlandse componist Jacob ter Veldhuis.

Op dit moment zijn miljoenen mensen op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. Daarom kiest het NSG voor een actueel programma rond het thema diaspora, met muziek uit verre streken en andere culturen. Het Griekse woord diaspora betekent verspreiding en staat voor het gegeven dat volkeren huis en haard verlaten en op andere plaatsen gaan wonen. De Joodse diaspora is het bekendst; de laatste jaren is het woord een verzamelbegrip geworden.

Het NSG speelt twee grote werken van componisten met een Joodse achtergrond. Miecsyslaw Weinberg (Warschau, 1919) vluchtte in 1939 voor de nazi’s naar Rusland. Weinbergs Tweede symfonie voor strijkorkest toont de invloed van Shostakovich, met wie hij bevriend was geraakt. Voor Arnold Schönberg (Wenen, 1874), was het Duitse politieke klimaat al in 1933 ondraaglijk geworden: hij emigreerde naar de Verenigde Staten. Het eerste werk dat hij daar schreef was de Suite im Alten Stil.

Met solisten Lenneke van Staalen (Indiase viool) en Heiko Dijker (tabla) zal het NSG het op India geïnspireerde stuk Raga van de Nederlandse componist Jacob ter Veldhuis ten gehore brengen. Naast geïmproviseerde solopartijen, speelt het orkest hierin de rol van de tanpura, het begeleidend instrument in de Indiase muziek. De ritmische, New Age-achtige klanken van Raga slaan een brug tussen klassiek en pop.

Arvo Pärts Wallfahrtslied sluit aan bij het thema van de mens op drift: dit werk voor mannenkoor en strijkorkest vertolkt het pelgrimslied bij uitstek, psalm 121. Dit stuk zal worden uitgevoerd in samenwerking met mannenkoor de.fundo.

Mieczyslaw Weinberg - Symfonie nr. 2
Jacob ter Veldhuis - Raga
 Lenneke van StaalenHeiko Dijker
Arvo Pärt - Wallfahrtslied
 mannenkoor de.fundo 
Arnold Schönberg - Suite in G “im alten Stile”
Concerten
15-07-2016 20.15u Geertekerk, Utrecht
16-07-2016 20.15u Amstelkerk, Amsterdam
17-07-2016 15.00u Petruskerk, Leiden
Kaartverkoop

Kaarten zijn €15 euro (€11,- voor studenten/CJP/65+) en zijn verkrijgbaar via onze website nederlandsstrijkersgilde.nl.


ReeksPeriodeWerken vanConcerten in
Concerten 2011aug 2011Bartók, Keuris, Pärt, Rautavaara, StravinskyAmsterdam, Leiden, Utrecht
Zomerproject 2010jul 2010Andriessen, Badings, Britten, PurcellDelft, Groningen, Utrecht
Zomerproject 2009jul 2009Bruynel, Glass, Ligeti, Pärt, ShostakovichAmsterdam, Delft, Groningen
Zomertournee 2006jul 2006Barber, Copland, Haas, VleggaarAmsterdam, Groningen, Utrecht
2005jul 2005Bartók, Boogers, Hartmann, SchulhoffAmsterdam, Groningen, Utrecht
2004jul 2004Bulsink, Larsson, Lutoslawski, PiazzollaGroningen, Leiden, Maastricht, Utrecht
2003jul 2003Berkeley, Moulijn, ShostakovichGroningen, Leiden, Utrecht

Reeksen wachtend op redactionele goedkeuring:

ReeksPeriodeWerken vanConcerten in
Zomerconcerten 2016 jul 2016 Mieczyslaw Weinberg, Jacob ter Veldhuis, Arvo Pärt en Arnold Schönberg Utrecht, Amsterdam, Leiden
NSG Danst! 2018 jul 2018 Witold Lutosławski, Hanna Kulenty, Johannes Suykerbuyk, John Adams en Grażyna Bacewicz Enschede, Utrecht, Den Haag
Naar boven | Sitemap | Contact

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 23 februari 2019.