Webpodium.nl
Webpodium.nl
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
 

Strijkorkest de Haagse Beek

Deze reeks is nog niet redactioneel goedgekeurd. De reeks kan onjuiste informatie bevatten en heeft nog geen links naar diepere pagina’s.

OrkestStrijkorkest de Haagse Beek
ReeksHaagse Beek o.l.v. Marien van Staalen
Dirigent Marien van Staalen
Solist Lenneke van Staalen (Indiase viool)
Solist Heiko Dijker (tabla)
Medewerking6 blazers
Programma

Wij brengen dan een bijzonder programma onder leiding van dirigent Marien van Staalen. In dit programma neemt “Raga Yaman” van Jacob ter Veldhuis een belangrijke plaats in. Ter Veldhuis schreef “Raga Yaman” in 2003 in opdracht van de violiste Lenneke van Staalen en de tabla-speler Heiko Dijker, die zullen soleren in de uitvoering van dit werk. Jacob ter Veldhuis was bij het schrijven geïnspireerd door de klassieke Noord-Indiase muziek en componeerde een harmonisch en ritmisch kader waarop de solisten improviseren, gebaseerd op de oude Indiase raga, Yaman. In dit werk vloeien de westerse klassieke muziek en de Noord-Indiase klassieke muziek samen, zonder hun identiteit en individuele kracht te verliezen.

De werken van Schumann en Bruckner zijn door Marien van Staalen voor orkest bewerkt. Bij de stukken van Mozart en Schumann werken wordt het orkest aangevuld met enkele blazers: dwarsfluit, twee hobo's, twee hoorns en fagot.

Marien van Staalen (1947) studeerde cello bij Jean Decroos, continuo bij Ton Koopman en orkestdirectie bij Joop van Zon aan het Conservatorium van Amsterdam. In aansluiting hierop volgde hij privé-lessen bij de dirigenten Kirill Kondrasjin en David Zinman.

Van Staalen dirigeerde het Nederlands Studenten Kamerorkest en het Utrechtsch Studenten Concert. Voor de Rotterdamse Kunststichting leidde hij een groot aantal producties van hedendaagse muziek. Marien van Staalen was lange tijd solo-cellist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, en is oprichter en lid van het Robert Schumann trio.
Met de Belgische pianist Jozef de Beenhouwer vormt hij een vast duo.

Van 1996 tot 2004 was Van Staalen vaste dirigent en artistiek leider van het kamerorkest Concerto Rotterdam. Sinds 2005 dirigeert hij het Autunno Ensemble. Marien van Staalen maakte als cellist en als dirigent een groot aantal CD-opnamen. Leon Orthel en Jacob ter Veldhuis droegen celloconcerten aan hem op.

Met zijn dochter, de violiste Lenneke van Staalen, en de tablaspeler Heiko Dijker vormt Marien van Staalen het Kailash Ensemble, dat zich toelegt op de raakvlakken tussen Westerse en Noord-Indiase klassieke muziek.
Zie hier een optreden met Marien van Staalen als solist: JacobTV - Rainbow Concerto

Lenneke van Staalen ontdekte haar affiniteit met Indiase muziek in 1992 in New Delhi, waar ze studeerde bij de violist Shri Joy Shrivastava. In Nederland vervolgde ze haar opleiding aan de Indiase muziekafdeling van het Rotterdams conservatorium onder vocalist Koustuv Ray en in Mumbai bij de meesterviolist Pandit D.K.Datar. In Europa en India treedt Lenneke regelmatig op, zowel in een klassieke Indiase context als in samenwerking met westerse klassieke- of wereldmuziek ensembles. Ze is docent aan de Indiase muziekafdeling van Codarts in Rotterdam.

Heiko Dijker voelde zich al op jonge leeftijd aangetrokken tot de schoonheid van India en klassieke Indiase muziek. In India werd hij hierin opgeleid door Shri Bhaswaraj Bhendigeri en grootmeester Faiyaz Khan en aan het Rotterdams conservatorium behaalde hij de Masters-graad in klassieke Tabla bij Ustad Faiyaz Khan and Ted de Jong. Heiko heeft gewerkt met grote Indiase klassieke en minder klassieke musici en dansers, alsook met fusies van traditionele en vernieuwende muziek en dans. Hij is docent aan de SKVR muziekschool in Rotterdam, en geeft wereldwijd lessen en demonstraties aan conservatoria en andere instituten.


 

Mozart - Symfonie in A KV 201
Schumann / Marien van Staalen - 4 kanons op. 56
Bruckner / Marien van Staalen - Adagio uit Strijkkwintet
Jacob ter Veldhuis - Raga Yaman
 Lenneke van StaalenHeiko Dijker
Concerten
23-05-2015 20:00 Pulchri Studio, Lange Voorhout 15, 2514 EA, Den Haag
24-05-2015 15:30 Armamentarium (voormalige Legermuseum), Korte Geer 1, 2611 CA, Delft (voormalige Legermuseum)
Kaartverkoop

www.haagsebeek.tk

Reeksen wachtend op redactionele goedkeuring:

ReeksPeriodeWerken vanConcerten in
Haagse Beek o.l.v. Klaus de Rijk feb 2015 Van Wassenaer, Bruch, Suk en W.A. Mozart Bleijenburg 3, 2511 VC Den Haag
Haagse Beek o.l.v. Marien van Staalen mei 2015 Mozart, Schumann, Bruckner en Jacob ter Veldhuis Lange Voorhout 15, 2514 EA, Den Haag, Korte Geer 1, 2611 CA, Delft (voormalige Legermuseum)
Voorjaar 2016 Kinderspel/Toekomstmuziek Felix Mendelssohn Bartholdy, Christos Hatzis en Reza Namavar Den Haag, Delft
Najaar 2018 nov 2019 Antonín Dvořák, Leo Smit, Erkki-Sven Tüür en Franz Schreker Delft, Noordeinde 4, Den Haag, Paleisstraat 8
Naar boven | Sitemap | Contact

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 20 juli 2019.