Webpodium.nl
Webpodium.nl
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
 

UMA

Deze reeks is nog niet redactioneel goedgekeurd. De reeks kan onjuiste informatie bevatten en heeft nog geen links naar diepere pagina’s.

OrkestUMA
ReeksLustrumconcerten: Die Walküre (1e akte) - Richard Wagner
Sopraan Gabrielle Mouhlen
Tenor Jeroen Bik
Bas Fernand Bernadi
Dirigent Marco Bons
MedewerkingUMA Kamerorkest
Programma

Na succesvolle uitvoeringen van o.a. Verdi’s Giovanna d’Arco en Händels Messiah in de afgelopen jaren, komt het UMA Kamerorkest in een vergrote bezetting met de complete eerste acte van Die Walküre van Richard Wagner.
Richard Wagners opera Die Walküre stamt uit 1870. Het verhaal van Richard Wagners operacyclus Der Ring des Nibelungen is door alle verhaallijnen en intriges vrij lastig uit te leggen. In totaal bestaat de cyclus uit een vooravond (Das Rheingold) en drie opera's (Die Walkure, Siegfried en Götterdämmerung). Die Walküre is het tweede deel van Wagners veertien uur durende cyclus Der Ring des Nibelungen. Draaide het in deel één, Das Rheingold, nog om de lotgevallen van goden, reuzen en dwergen, in het vervolg doen voor het eerst mensen hun intrede. Het verhaal gaat over Siegfried, de bij een sterveling verwekte zoon van oppergod Wotan. Tijdens deze eerste akte van Die Walküre, zien we hoe de tweeling Siegmund en Sieglinde elkaar na jaren weer tegenkomen, niet wetende dat ze broer en zus zijn. Hun lotgevallen roepen sterke emoties op en dat is te horen: Wagner schreef een vloedgolf aan meeslepende en hartstochtelijke melodieën.

Christoph Willibald Gluck wijdde twee opera’s aan Iphigenia, dochter van Agamemnon. In de eerste Iphigénie en Aulide concentreerde hij zich op haar lotgevallen vóór de Trojaanse oorlog. Toen de Grieken wilden uitvaren om Troje te belegeren, strafte de godin Diana hen met windstilte. Als zoenoffer eiste hij Agamemnons dochter. Op het laatste moment veranderde de godin echter haar plan: Iphigénie mocht blijven leven en werd naar Tauris gebracht, waar zij als priesteres in Diana’s tempel moest dienen. In 1847 presenteerde Richard Wagner een herschreven versie van Gluck’s opera Iphigénie en Aulide bij het hof in Dresden. Van deze revisie staat de ouverture op het programma.

Prélude à l'après-midi d'un faune (Voorspel op de namiddag van een Faun) is een symfonisch gedicht voor orkest, gecomponeerd door Claude Debussy. Het stuk, dat ongeveer tien minuten duurt, geldt als een hoogtepunt van het muzikaal impressionisme en als een keerpunt in de moderne muziek. Veel bekendheid verwierf het door de balletuitvoering van Vaslav Nijinsky uit 1912. Debussy liet zich bij het schrijven van zijn compositie inspireren door het symbolistische gedicht L'après-midi d'un faune van Stéphane Mallarmé, dat met name in impressionistische kringen geliefd was. Eerder was het gedicht, dat verhaalt over een faun en zijn dagdromen op een zwoele namiddag, ook al op doek gezet door kunstschilder Édouard Manet.

De Utrechtse Muziekacademie is een kamerorkest (uit te breiden tot een orkest van symfonische omvang) voor goede, enthousiaste amateur-musici. Het orkest is opgericht in 1994 en viert in 2014 dus haar twintigjarig bestaan.
Het UMA-repertoire is veelzijdig. Zo vermeldde recente programmering uiteenlopende werken als de Vierde symfonie van Mahler, de Messa di Gloria van Puccini, de Achtste symfonie van Schubert en Le Tombeau de Couperin van Ravel. In september 2005 werden vijf voorstellingen van Verdi’s Rigoletto begeleid en januari 2009 vierde het UMA Kamerorkest haar 15-jarig bestaan met het uitvoeren van de Vierde Symfonie van Gustav Mahler.

Sinds de oprichting staat het UMA Kamerorkest onder leiding van Marco Bons.
De Nederlandse dirigent Marco Bons won in juni 2009 de eerste prijs op het Blue Danube Opera dirigenten Concours te Burgas (Bulgarije). Vanaf juni 2010 dirigeert hij operaproducties aan de operahuizen van o.a. Boekarest, Belgrado en Banská Bystrica (Slowakije). Zijn affiniteit met opera komt in Nederland o.a. tot uiting bij het operagezelschap ‘Bel Canto’ te Velsen en de ‘Rotterdamse Opera’. Van beide gezelschappen is Marco Bons artistiek leider. In dezelfde functie dirigeert hij symfonieorkest ‘Carpe Diem’.

Richard Wagner - Die Walküre (1e akte)
Claude Debussy - Prélude à l’après-midi d’un faune
Christoph Willibald Gluck / R. Wagner - Ouverture Iphigénie & Aulide
Concerten
11-01-2014 20:15u Geertekerk, Utrecht (Geertekerkhof 23)
12-01-2014 16:00u Geertekerk, Utrecht (Geertekerkhof 23)
Kaartverkoop


Kaarten voor deze concerten kosten €15 (voorverkoop) en €18 (aan de kerk). Reserveren kan door een e-mail te sturen naar reserveringen@uma-kamerorkest.com.
Vermeld bij reservering uw naam, datum van het concert en het aantal te reserveren plaatsen.
Gereserveerde plaatsen worden tot 10 minuten voor aanvang vrij gehouden.


ReeksPeriodeWerken vanConcerten in
Lustrumconcertennov 2019Brahms, Strauss, van BeethovenAmsterdam, Utrecht
Januari 2019jan 2019Schubert, Wagner, WolfUtrecht
UMA Kamerorkest speelt Smit, Roussel en Mendelsohnjan 2015Mendelssohn, Roussel, SmitAmsterdam, Utrecht
UMA kamerorkest ontmoet……..Koperkwintet Cu4 jun 2014van BeethovenUtrecht
Lustrumconcerten: Die Walküre (1e akte) - Richard Wagnerjan 2014Debussy, Gluck, WagnerUtrecht
Voorjaar 2013jun 2013Debussy, Rimski-Korsakov, ShostakovichTilburg, Utrecht
Brahms en Rotamrt 2013Brahms, RotaAmsterdam, Utrecht
Strauss & Beethovenjun 2012Strauss, van BeethovenAmsterdam, Utrecht
Haydn - Profiev - Adams 2012jan 2012Adams, Haydn, Prokofiev's-Hertogenbosch, Utrecht
Voorjaarsconcerten 2011mei 2011Martinu, van BeethovenAmsterdam, Utrecht
Januariconcerten 2011jan 2011Brahms, Ginastera, Schönberg's-Hertogenbosch, Utrecht
Voorjaarsconcerten 2010jun 2010Dvořák, Mendelssohn, Rimski-Korsakov's-Hertogenbosch, Utrecht
Januariconcerten 2010jan 2010Keuris, Mozart, van Beethoven's-Hertogenbosch, Utrecht
Lustrumconcerten 2008jan 2009Mahler, Mozart's-Hertogenbosch, Utrecht
Die Jahreszeitenjun 2008HaydnAmsterdam, Utrecht
UMA Kamerorkest speelt Franse meesterwerkjesjan 2008Ibert, Ravel, Saint-SaënsAmsterdam, Utrecht
Groot Concertkoor Amsterdam & UMA Kamerorkest 2007jun 2007Puccini, SchubertAmsterdam, Utrecht
Nederlandse première van het klarinetconcert van Berthold Goldschmidtapr 2007Goldschmidt, Mendelssohn, SchulhoffAmsterdam, Utrecht
Januariconcert 2007jan 2007Ligeti, Shostakovich, van BeethovenAmsterdam, Utrecht
Februari 2006feb 2006Brahms, SchumannAmsterdam, Utrecht
Januari 2006jan 2006Mozart, SchumannAmsterdam, Utrecht
Naar boven | Sitemap | Contact

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 16 september 2019.