Webpodium.nl
Online podium voor Nederlandse orkesten
Concertagenda Orkesten Podia Zoeken
Peter Biloen
Peter Biloen is winnaar van de nationale dirigentenprijs 2005 van het Anton Kersjesfonds en van een beurs voor de 'American Academy for Conductors' te Aspen, Colorado waar hij in 2003 de onderscheiding 'Academy Conductor' kreeg. Momenteel is hij in zijn tweede seizoen als assistent dirigent van chef dirigent Jaap van Zweden bij zowel het Radio Filharmonisch Orkest als ook bij de Radio Kamer Filharmonie. Hij werkte met beide orkesten en gastdirigenten als Frans Bruggen, Mark Elder, Gennady Rozhdestvensky en Edo de Waart in repetities, concerten, radio- en tv-opnames.



In 2004 was Peter Biloen de eerste Nederlandse dirigent die een plaats wist te veroveren in de finale van de 'Donatella Flick Conducting Competition'. Als een van de drie finalisten dirigeerde hij een concert met het London Symphony Orchestra in de Barbican Hall te Londen; een debuut dat goed werd ontvangen in de pers. Zijn debuut in het Concertgebouw te Amsterdam volgde in oktober 2007 toen hij op het laatste moment Jaap van Zweden verving in een uitvoering van het Requiem van Fauré met de Radio Kamer Filharmonie en het Groot Omroep Koor.



Biloen was reeds gastdirigent bij het Gelders Orkest, Holland Symfonia, het Residentie Orkest en het Schönberg Ensemble. In het buitenland dirigeerde hij onder andere het Nationaal Symfonieorkest van Paraguay en het Moskou Symfonie Orkest in een festival van nieuwe muziek in de beroemde Great Hall van het Tsjaikovsky Conservatorium. Ook dirigeerde Biloen een uitgebreide tournee met het Orchestra Regionale di Toscane en de violist Roby Lakatos dat eindigde met een uitverkocht concert in Teatro Verdi, Florence, met live registratie door de nationale radio zender van Italië (RAI).



Peter Biloen begon zijn opleiding orkestdirectie in de Verenigde Staten. Na het behalen van het bachelors degree aan de New England Conservatory of Music in Boston, studeerde hij aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en haalde zijn diploma orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Jorma Panula, Yuri Simonov, David Zinman en Hans Vonk zijn belangrijke mentors voor hem geweest. Tevens opgeleid als altist, werkte Biloen in vaste dienst van het Radio Filharmonisch Orkest en als gast bij het Nederlands Kamerorkest en het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Zijn brede ervaring met het spelen in orkesten met dirigenten als Pierre Boulez, Riccardo Chailly, Carlo Maria Giulini, Lorin Maazel, Kurt Sanderling en Evgeny Svetlanov vormde voor Biloen de basis van zijn eigen dirigeren.
Bron: Nederlands Studenten Orkest, 2008

Betrokken bij de volgende concertreeksen (dirigent):

Con Brio: Koorbegeleiding 2003
Con Brio: Mei 2003
Con Brio: November 2002
Con Brio: Koorbegeleiding 2002-1
Con Brio: Mei 2002
Con Brio: November 2001
Con Brio: November 2000
Con Brio: April 2000
NSO: 2011
NSO: 2009
Sweelinck: Voorjaarsconcerten 2009